Medové pivo – recepty

Medové pivo je bez lepku a je vhodné pro celiatiky.

1. Medové pivo

500 g kvalitního medu vaříme půl hodiny v devíti litrech vody. Po půl hodině roztok doplníme na deset litrů, vložíme se sáček s 20 g chmele a vaříme další půl hodiny. Do litru přiměřeně teplého odvaru vložíme 5 g kvasinek a necháme vzejít kvásek, který nalijeme do zchlazeného roztoku. Vše přelijeme do demižonu a hrdlo nádoby zakryjeme tkaninou, popř. kvasnou zátkou. Po pěti dnech bouřlivého kvašení přemístíme demižon do chladného sklepa a po dalších deseti dnech nápoj stočíme do lahví.

2. Medové pivo

1,2 kg medu, 9 l vody, 20 g chmelu,5 g pivovarských kvasinek nebo droždí. Med vaříme s vodou půl hodiny a odpařený podíl vody doplníme na konečný objem 10 litrů. Do roztoku vložíme pytlík s chmelem a vaříme 20-30 minut. Pak odebereme 1 litr, ochladíme na pokojovou teplotu, přidáme kvasinky a ponecháme několik hodin na teplém místě rozkvasit. Potom zchlazenou mladinu přelijeme do demižónu, přidáme rozmnožené kvasinky, demižón převážeme řídkou tkaninou a necháme na teplém místě kvasit. Bouřlivé kvašení končí po 3-5 dnech. Po uplynutí této doby demižón přemístíme do chladnějšího sklepa. Po několika dnech medové pivo stáčíme do lahví.

 
TOPlist