Něco málo o medu

Je přirozený proces. Některé medy (hlavně řepkový) začnou krystalizovat během týdne či dvou. Stalo by se to i včelám v plástech. Takový med můžeme buď rozehřát anebo napastovat. Teplota vyšší než 40 °C však z medu udělá pouhé sladidlo - dojde ke zničení enzymů a jiných cenných látek.
Jsou ale i medy, které krystalizují velmi pomalu - například akátový.

Co o medu říká wikipedie

  • Plástečkový med - tento med můžeme dostat pouze u včelaře nebo v dobré specializované prodejně. Kupujeme uzavřené plástečky nebo jejich části. Doma je zavěsíme, otevřeme a necháme med zvolna vytékat. Tímto způsobem získáme med velmi šetrně a uchováme v něm většinu cenných přírodních látek.
  • Kapaný med - když včelař vytěží med výše uvedeným postupem a prodává ho pak ve sklenicích, mluvíme o kapaném medu. Vzhledem k náročnosti tohoto procesu a také proto, že odkapáním se vytěží jen malá část medu obsaženého v plástech, je kapaný med sice vyloženě drahý, ale zároveň velmi hodnotný. Pro léčebné účely se dobře hodí právě tento med.
  • Stáčený med - Jde o běžně kvalitní med, který kupujeme v obchodě. Z plástů se získává odstřeďováním v medometu. Tento med je rovněž velmi hodnotný, protože si uchovává většinu přírodních látek.
  • Lisovaný med - jak už jeho název napovídá, jedná se o med vytlačovaný za studena z plástů. Proces je méně šetrný než odstřeďovaní a mnohé přírodní látky se při něm zničí. Lisování bylo dříve nejrozšířenějším způsobem získávání medu; po zavedení medometu se však od něj téměř úplně upustilo. Pouze velmi tuhý a rosolovitý vřesový med se dosud někdy vedle odstřeďování také lisuje.
  • Umělý med - takzvaný umělý med můžeme klidně nazvat cukrovou vodou. Není to včelí produkt - skládá se převážně z invertního cukru a sirupu z glukózy. Navzdory svému názvu nemá s medem nic společného! Umělý med se v poslední době prodává pod výstižným názvem krém z invertního cukru, nebo též pod označením "Med na pečení - vhodný též do čaje".